Miragro.com ru

Годування свиней

Годування свиней

Як правильно годувати свиней? Детально вивчивши питання годівлі свиней, можна досягти хороших успіхів у свинарстві.

При інтенсифікації виробництва свинини необхідно отримувати з сільськогосподарської площі достатню кількість кормів необхідного складу, поживності і якостей і організовувати раціональне годування свиней з використанням новітніх наукових даних і сучасних методів.

Значення відкриттів в області годівлі свиней неодонократно підтверджувалося результатами як практичної діяльності, так і досліджень. Так, раніше вважалося, що поживність кормів визначається вмістом в них чистої енергії, необхідної для тварин, додатково до якої вони повинні отримувати деякі мінеральні речовини. Р. Оллман і Т. Гамільтон підсумували результати семи дослідів того часу і встановили, що згодовування корму високої поживності (кукурудзи) поросятам із середньою вагою 31,3 кг погіршувало у них апетит. За 122 дні дослыду вони з'їдали в середньому по 1,59 кг кукурудзи, середньодобовий приріст їх за цей час склав 286 г, а загальний - 32,7 кг. На 100 кг приросту витрачалося 642 кг кукурудзи. Аналогічні поросята в паралельному дослыді отримували раціон, в якому було 90% (по вазі) кукурудзи і 10% м'ясо-кісткового борошна. У цьому випадку поїдаємість кормів збільшилася до 2,22 кг, вдвічі підвищився середньодобовий приріст (535 г), витрата корму на 1 кг приросту зменшилася до 4,3 кг. За 122 дні поросята дали приріст 65,3 кг. Цей приклад наочно показує, що тільки раціональне годування свиней може бути запорукою високопродуктивного виробництва свинини.

Годування свиней В 1912 р. стали відомі деякі вітаміни. У наступні 10 - 15 років була з'ясована роль вітамінів A, D і вітаміну Е, а пізніше - комплексу, В,К і неграничних жирних кислот.

Одночасно Осборн і Мендель, пізніше Мітчелл і Роуз, з'ясували різницю в якості протеїну і довели його залежність від змісту різних амінокислот. У міру удосконалення методик згодом були значно поглиблені дослідження з мінерального харчування, розвинене вчення про мікроелементах, з'ясована незамінність близько 70 речовин, елементів, факторів у харчуванні і їх утримання в кормах.

Встановлено, що свині, як і птиця, більшою мірою реагують на неправильне годування, ніж інші види сільськогосподарських тварин. Значення балансованого годування покажемо на такому прикладі:

Свині 1 групи отримували основний раціон, недостатній за протеїном і деяким біологічно активними фактороми. У цій групі був найменший добовий приріст (320 г) і найбільші витрати цінного корму на 1 кг приросту свиней (7,5 кг). У 2, 3, 4 і 5 групах по мірі включення добавок (білок, вітаміни, антибіотики, амінокислоти, DL-метіонін і L-лізин), які покращували збалансованість раціонів, зростали прирости тварин, а витрати корму знижувалися. Так, у 5 групі, свині якої отримували корм для тварин, що вирівнюється по протеїну, доповнений вітамінами, антибіотиками і двома названими амінокислотами, приріст досяг 620 грамів при витраті цінного корму на 1 кг приросту 3,8 кг.

Така ж картина спостерігалася і в практиці свинарства. Низькі прирости і високі витрати корму часто пояснювалися невідповідністю змісту в раціонах факторів харчування з потребою в них. Негативні результати цієї невідповідності обумовлюються не тільки недоліком тих або інших факторів, але і надлишки яких-небудь з них і що виникають несприятливі взаємодії між ними.

Наступним, заслуговує розгляду у зв'язку з проблемами годування, є обмеження синтезу білка в тілі зростаючих свиней. При достатній годівлі свиней стабілізується і добовий приріст протеїну в тілі. Залежно від породних особливостей тварин відкладення протеїну в тілі варіює. У датських ландрасів більше 20 років тому воно було еквівалентно 17 г. азоту в добу ( близько 100 г протеїну на добу ). В даний час добове відкладення азоту зросло до 20-22 г (близько 125-140 г протеїну) і при достатній годівлі свиней зберігається без істотних відхилень з 60-85-го до 185-210-го дня життя.

Досягнення високої економічної ефективності свинарства, як показує досвід передових господарств, вимагає ретельного дотримання правил розведення та утримання свиней, повноцінного годування, проведення своєчасних заходів, попереджувальних захворювання. У зв'язку з цим необхідно знати потреба тварин у поживних і біологічно активних речовинах, особливості раціонів, що складаються для певних груп, поживну і специфічну цінність використовуваних кормів. Всі ці відомості враховують при розробці збалансованого, повноцінного і економічного плану годівлі свиней як для відповідного виробничого циклу, так і для окремих «критичних» періодів зростання, розмноження, відгодівлі.

Нравится  
 

Подобається матеріал? Поділіться ним з колегами в соціальних мережах!

Тема неосяжна, читайте ще:

Розведення свиней Розведення свиней. Розведення свиней. Свині на відміну від інших сільськогосподарських тварин є джерелом тільки одного продукту - м'яса. У...
Хвороби свиней Хвороби свиней. Хвороби свиней Разом з правильним годуванням і утриманням свиней, які визначають рівень продуктивності тварин, особливу увагу...
Породи свиней Породи свиней. Багато вітчизняних породи свиней по своїх біологічних особливостей перевершують породи, виведені і розведені за кордоном. Вони...
Фото свині Фото свині. Фото свині - це стаття наповнена винятково фото зі свинями. Зазвичай, коли хочуть вказати на незграбність людини говорять, що він...
Вирощування свиней в домашніх умовах Вирощування свиней в домашніх умовах. Вирощування свиней в домашніх умовах - дуже гарна справа! Біологічні особливості свині такі, що при вмілому їх використанні...

Додати коментар